Hoe komt de prijs tot stand?
Nederland heeft de hoogste belastingdruk op brandstof in de wereld. Tweederde van de Euro95 literprijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van de literprijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de ruwe olieprijs. De ruwe olieprijs is onder andere afhankelijk van de productieomvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en weersomstandigheden.
Tips voor zuinig te rijden

Tip 1: Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof en hoe hoger de uitstoot van uw auto. Schakel daarom bij 50 km/u in de vierde versnelling en bij 80 km/u naar de vijfde versnelling.

Heeft u een toerenteller in uw auto, schakel dan naar de volgende versnelling tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Heeft u geen toerenteller, luister dan naar de motor en schakel naar de volgende versnelling als deze 'gehaast' klinkt. De motor moet 'lekker lopen' om zo effici´┐Żnt mogelijk te werken.

Tip 2: Vermijd korte afstanden met uw auto Het klinkt afgezaagd: maar doe korte afstanden zoveel mogelijk met de fiets. Wanneer de motor van uw auto nog koud is, slijt de motor sneller, verbruikt deze meer brandstof en vervuilt ook meer.

De motor van uw auto komt na ongeveer 5 kilometer rijden op temperatuur en rijdt dan een stuk effici´┐Żnter. Vooral bij diesel motoren moet u in het begin rustig aan rijden om slijtage en veel uitstoot te voorkomen.